Слідкуйте за нами у Facebook

Відкриття виставки «Порцеляна - мистецтво для всіх»

Волинський краєзнавчий музей спільно з Регіональним музеєм Стальової Волі представили спільну експозицію у рамках українсько-польського проєкту «Музеї прикордоння - простір для інтеркультурного діалогу», який упроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках  Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

На презентацію прийшли партнери, представники обласної ради, медійники та поціновувачі мистецтва, в тому числі й люди з інвалідністю. Вироби з порцеляни, датовані 19-20 століттям, можна було не лише побачити, але й відчути за допомогою тифлографічних (рельєфних) зображень, інформацію про експонати отримати з написів шрифтом Брайля або ж почути, скориставшись QR-кодом. Адаптованою під потреби незрячих була і розповідь екскурсовода.

Покращення доступності до музею для людей з особливими потребами і є однією з ключових цілей українсько-польського проєкту. Цей досвід волинські музейники перейняли у колег з міста Стальова Воля, - розповіла директорка обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко. За кошти Європейського Союзу також було відремонтовано виставкову залу краєзнавчого музею, придбано спеціалізоване обладнання для демонстрації експонатів, встановлено звукові маячки.

Через відеозвернення присутніх привітала і директорка Регіонального музею Стальової Волі Анетта Гаранта. Вона розповіла про свій музей, представлену частину експозиції, а також висловила упевненість, що невдовзі Україна і Польща зможуть безперешкодно обмінюватися і колекціями, і туристами.

Голова громадської організації незрячих «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук, який був залучений до організації інклюзивної виставки як консультант, високо оцінив зусилля волинських музейників у створенні умов доступу людей з інвалідністю до культурно-мистецького середовища. Він висловив готовність і надалі допомагати розвивати цей напрямок.