Слідкуйте за нами у Facebook

Семінар-тренінг «Доступна промоція в закладах культури»

6–7 жовтня 2022 р. волинські музейники взяли участь у семінар-тренінгу «Доступна промоція в закладах культури», який був організований в рамках проєкту «Музеї прикордонняпростір для інтеркультурного діалогу», що упроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – (Білорусь) – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Навчання проходило у приміщенні нового Музею центрального промислового округу, що є структурною одиницею Регіонального музею у Стальовій Волі (Республіка Польща).

Розробник авторської терапії за допомогою театру, педагог Марія Петруша-Будзинська поділилася досвідом впровадження практик роботи із мистецтвом у різних культурних інституціях. Вона провела тренінг із відчуття простору музею незрячими відвідувачами, якими на кілька хвилин стали учасники семінару, для того, щоб зрозуміти як можна змінити підходи до роботи з обєктами культурної спадщини та музейним середовищем.

Представники Малопольського інституту культури в Кракові зосередили свою увагу на дотриманні Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована у тому числі й Україною (2016 р.), важливості створення не лише фізичної, а й цифрової доступності. Томаш Володарський зупинився на інформаційно-комунікаційних технологіях, які впроваджуються у польському соціумі, зокрема щодо спрощення текстів, адаптації інтернет-сторінок до потреб різних відвідувачів. Марта Хланда проаналізувала промоційні продукти музеїв на предмет їх доступності та показала варіанти можливого їх покращення.

Важливим моментом навчання стала практика розповіді про експонат для незрячих відвідувачів, а також здійснення аудіодискрипції зображення і адаптації тексту для доступного сприйняття.

Волинські музейники вдячні за навчання, практичні навички та методичні матеріали, отримані від польських колег!